Altijd weer die saaie kwark...

Waarom kwark eten?

Laten we eerst eens naar de voordelen van dit zuivelproduct kijken – waarom zijn sporters er zo dol op? De belangrijkste reden is dat kwark ontzettend rijk is aan eiwitten, belangrijk voor het herstel van je spieren. Daar komt bij dat het veel caseïne bevat, een eiwit waarvan de aminozuren langzaam en geleidelijk aan het lichaam worden afgegeven. Dat maakt kwark een goede keuze om voor het slapen gaan te nemen.

Het is tevens een relatief goedkope bron van eiwitten.Ook voor mensen die willen afvallen is kwark uitermate geschikt: het geeft een gevoel van verzadiging zonder dat je overdreven veel calorieën binnenkrijgt, zeker bij de magere variant.

Magere of volle kwark

Of je liever voor de magere of voor de volle variant gaat, hangt zodoende af van je doelen, en van de rest van je voedingspatroon. Wanneer je minder calorieën eet dan je verbruikt, val je af; eet je meer, dan kom je aan. Je kunt afvallen zo ingewikkeld maken als je maar wilt – maar dit basisprincipe blijft altijd van kracht.

Beste keuzes

In de tabel hieronder zie je de voedingswaarde per soort, gebaseerd op 100ml product.

In de tabel zijn de verschillende kwark / yoghurt soorten gesorteerd op calorieën, maar ik raad je aan om niet simpelweg voor het product te gaan met de minste calorieën. Let ik ook op de hoeveelheid vet, suiker en eiwit.

Wat ik zelf vaak doe is 100ml natural magere kwark of griekse yoghurt mengen met die van Optimel magere kwark of griekse yoghurt met een smaakje.

Van welke productgroep zou jij graag zo’n soort artikel zien?

Tabel-yoghurt-kwark1.jpg